Tutorial (paperbag) rimpelrokjes + lengte meisjesrokjes

Rokjes staan altijd leuk bij kleine meisjes! En wat helemaal leuk is, is dat het hele snelle naaiprojectjes zijn. Heel veel stof heb je er niet voor nodig, vooral niet in de kleine maatjes. Dus je hebt vast nog wel een lapje liggen waar je een leuk rokje van kunt maken!

Op dit moment zijn de Paperbag rokjes een trend. Benieuwd hoe je die maakt? Lees dan snel verder. Moeilijk is het niet! En je kunt vrijwel iedere stof gebruiken, stretch én niet rekbaar.


Lengte rokjes
Laten we eerst even stilstaan bij een leuke lengte voor een kort rokje. Als je onderstaande lengtes aanhoudt valt het rokje tot net boven de knie.

 • Maat 86: 22 cm
 • Maat 92: 23 cm
 • Maat 98: 25 cm
 • Maat 104: 26 cm
 • Maat 110: 27 cm
 • Maat 116: 28 cm
 • Maat 122: 30 cm
 • Maat 128: 32 cm


Afmeting bepalen

Bepaal eerst de lengte van je rokje. Tel hier extra lengte bij voor de zoom en extra lengte voor de paperbag aan de bovenkant / tunnel voor het elastiek. Ik doe er altijd 2 cm voor de zoom bij en 5 cm aan de bovenkant. Hierbij gebruik ik een elastiek van 2 cm breed. Uiteraard kun je de ‘paperbag’, nog veel groter maken. Gebruik je een elastiek van 4 cm, dan kun je hem wel 8 cm of 9 cm maken. Je elastiek moet ongeveer half zo breed zijn, anders gaat het slap hangen.

De breedte van het rimpelrokje is 1,5 tot 2 keer de tailleomtrek. Hoe breder, hoe meer rimpels je krijgt. Hiervoor knip je gewoon een rechthoek. Dit kunnen 2 gelijke lappen zijn voor een voor en achterkant óf 1 grote lap. In dat laatste geval krijg je dan maar aan 1 kant een zijnaad.


Voorbeeld
Dus stel dat je een rokje in maat 110 maakt. Dan wordt dat:

27 cm + 2 cm (zoom) + 5 cm (voor de tunnel / paperbag) = 34 cm

Voor het roze rokje dat ik als eerste maakte in maat 110 gebruikte ik 2 lappen van 52 cm x 34 cm.


In elkaar zetten

 • Na het knippen naai je eerst de zijnaad / zijnaden vast met een overlock(steek).
 • Werk de bovenkant en onderkant af met een overlock(steek). In het voorbeeld gebruik ik niet rafelende plisséstof, deze heb ik niet afgewerkt.
 • Vouw bovenaan 5 cm naar binnen en spelt vast of strijk. Stik op die 5 cm met een rechte steek vast. Laat een klein stukje open, om het elastiek straks door te tunnel te kunnen doen.
 • Meet het elastiek om te taille van je dochter en knip af.
 • Leg het elastiek vlak naast de rechte steek die je hebt gemaakt om te bepalen hoe breed de tunnel moet worden. Nu kun je zien waar je de andere rechte steek moet maken. Gebruik bijvoorbeeld een lineaal om een rechte lijn te kunnen naaien. Hierbij hoef je geen opening te laten voor het elastiek, je naait hem gelijk dicht.
 • Haal je elastiek erdoor, zorgt ervoor dat het niet draait. Naai de uiteinden vast aan elkaar en naai de opening dicht.
 • Naai op de zijnaden het elastiek met een paar steken vast, zo voorkom je dat het gaat draaien. Rimpel het rokje eerst gelijkmatig voordat je dit doet.
 • Nu ga je de zoom maken. Sla de stof 2 cm om naar binnen en spelt vast. Stik vast met een tweelingnaald, overlocksteek of andere steek naar keuze. Gebruik bij stretchstoffen een stretchsteek.
 • Even de zoom persen en klaar!


Wil je een ‘gewoon’ rimpelrokje maken?

Wil jij liever een rokje zonder paperbag effect? Dan voeg je aan de bovenkant voor de tunnel de breedte van het elastiek toe + 1 cm extra. Voor het blauwe rokje maakte ik een maat 110. De lengte / hoogte van de strook stof moest dus worden:

27 cm + 2 cm (voor de zoom) + 3 cm (voor de tunnel bij 2 cm breed elastiek) = 32 cm

De breedte ben ik vergeten op te schrijven. Bij het blauwe rokje gebruikte ik 1 lange strook en heb ik dus maar 1 zijnaad. De bovenkant werk je af met een overlock(steek), sla je in mijn geval 2 cm (breedte van het elastiek) naar binnen en naai je vast met een rechte steek. Laat een opening om het elastiek in te kunnen doen en naai na het plaatsen van het elastiek weer dicht.

Ik naaide er voor de sier een koordje op. Echte strikkoordjes gaan hier altijd los hangen. Simpel maar leuk toch?

Zelfde stof, ander rokje
Vorig jaar maakte ik van ditzelfde stofje ook al een Candy rokje, maar deze is nu te kort. Deze nieuwe blauwe-glitter-joggingrok kunnen we wel weer combineren met het Fons & Sien shirt, want die past nog wel!

13 reacties op “Tutorial (paperbag) rimpelrokjes + lengte meisjesrokjes”

 1. […] Vervolgens zette ik de Ester & Ebbe hetzelfde in elkaar als de top. Hierbij maakte ik een domme fout. Ik zette 1 flutter er verkeerd om aan en daar kwam ik achter toen de mouw er ook al in zat. Ik heb lekker zitten tornen dus… Overigens komt deze mooie zalmroze tricot van Karteris. Ik maakte er al eerder een minibroekje van en een paperbagrokje. […]

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: