Paperbag broekje (tutorial) op basis van gratis patroon

lrg_dsc00300Na het maken van een aantal paperbag rokjes vond ik het nu tijd om eens een paperbag broekje te maken. Mijn oudste dochter hoef ik hier niet mee aan te komen, want die houdt niet van broeken. Maar mijn dreumes, die over 2 maanden 2 wordt die vind broekjes wel prima. En ik vind ze haar ook erg leuk staan.

Oliver hack
Ik besloot het gratis patroon van het Oliver broekje van MinnieMie te hacken. Met een paar kleine aanpassingen kun je hier een paperbag broekje van maken.

Welke aanpassingen?

 • Aan de bovenkant ga je een elastiek inzetten in plaats van een boord. Ook heb je hier extra stof nodig voor het paperbag effect. Om dit te kunnen doen tekende ik de bovenkant 5 cm hoger. De voorkant is een rechte lijn en bij het achterpand een kromming.
 • Aan de onderkant van het Oliver broekje naai je normaal gesproken een boordje. Ik koos ervoor het broekje om te zomen aan de onderkant. Daarom tekende ik de onderkant 4 cm langer. Zo kom je op dezelfde lengte uit als je anders zou hebben met het boordje eraan.
 • Om te voorkomen dat de onderkant dan heel wijd valt liet ik de pijp vanaf kniehoogte wat smaller lopen naar beneden. Hiervoor trok ik (bij maat 92) vanaf 14 cm vanaf de (nieuwe) onderkant een schuine lijn die 1 cm naar binnen loopt.
 • Rondom knip je 1 cm naadwaarde en onderaan 2 cm voor de zoom.
 • Het broekje zet je in elkaar zoals je anders ook zou doen bij het Oliver broekje. Daarna zoom je de onderkant 2 cm naar binnen om. Gebruik jij hiervoor ook al een handig zoommaatje?
 • De bovenkant vouw je 5 cm naar binnen. Hier ga je de paperbag rand maken. In de uitleg hoe ik dat bij rokjes doe kun je zien hoe dit werkt. Bij dit broekje werkt dit precies hetzelfde.
 • Tenslotte naaide ik nog een strik op de broek. Dit is een lange strook uit dezelfde stof als het broekje. Ik knipte een strook van 8 cm breed incl. naadwaarde (en uit mijn hoofd een lengte van 40 cm). Deze vouwde ik dubbel met de goede kanten op elkaar. Daarna naaide ik de zijkant vast en keerde ik hem, zodat de goede kant van de stof aan de buitenkant verschijnt. Dan even netjes vouwen en persen met het strijkijzer. Kijken of je lengte goed is, de uiteinden naar binnenvouwen en vastnaaien. Ten slotte naaide ik de strik met een rechte steek vast in de vorm van een vierkantje.

En zo is het resultaat dan… een lekker comfy & hip broekje!

Zijn de schoentjes niet super schattig? We kochten ze bij Schuurman Schoenen.

6 reacties op “Paperbag broekje (tutorial) op basis van gratis patroon”

 1. Hai, super leuk dit broekje!
  Ik wil ook zoiets maken maar in een kort model en zonder rekstof. Heb jij bij dit patroon rekstof/tricot gebruikt?
  Groetjes Linda

  • Hoi Linda,
   Bedankt! Ik heb inderdaad tricot gebruikt. Rekkende stof is ook wel noodzakelijk, anders kan een kindje zich niet prettig bewegen denk ik. Kort is ook een leuk idee. Succes!

  • Hi! Precies wat ik zocht. Ik wilde het oliverbroekje pimpen maar nu heb jij het al voor gedaan, scheelt een werk! Bedankt!

   Enige wat ik niet begrijp is dat de achterkant van het broekje alsnog hoger en ‘rond’ geknipt moet worden . Als je de tunnel maakt vervalt dat toch? Dan ‘valt’ de stof toch recht? Ik vergis ik me? Dit is de eerste keer dat ik me aan het broekje waag. Tot nu toe alleen het rokje.. dus ik snap het niet meer 😉

   • Leuk om te lezen!

    De achterkant van een broek is altijd wat hoger dan de voorkant, omdat je aan de achterkant boller bent. Helemaal met een pamperkontje😊 Bij het dragen zie je dat niet, dus ook niet bij een paperbag rand.

    Succes met maken!

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: