Zo krijgt jouw naaiwerk mooie boorden

Wil jij jouw kleding (truien, sweaters, shirts, jurken, broekspijpen etc.) afwerken met nette boorden? Wil jij weten hoeveel boordstof je moet gebruiken? Krijg je jouw boordjes niet netjes aan je kleding, omdat ze de hoog zijn of te losjes? In deze blog ga ik je dit vertellen.

Knikkende knieën
Toen ik pas begonnen was met naaien vond ik het aanzetten van boordjes vreselijk. Meestal de laatste stap om je kledingstuk af te maken, maar ook iets waar je het ontzettend mee kan verpesten als het niet mooi lukt. Met knikkende knieën was er dan mee bezig. Soms viel het resultaat mee, maar soms ook erg tegen… Soms paste het hoofd van mijn dochter niet door de halsboord. Helemaal frustrerend! Nu weet ik dat dit grotendeels te maken heeft met het soort stof dat je gebruikt voor je boorden. Hier moet je de afmetingen op aanpassen.

Welke stoffen kun je gebruiken voor de boorden?
In principe kun je alle rekbare stoffen gebruiken voor je boorden. Je dient er wel rekening mee te houden hoeveel rek er in je stof zit. In french terry zit bijvoorbeeld veel minder rek dan in speciale boordstof.

Neem dus niet de patroondelen voor de boorden over van je naaipatroon. Tenzij er specifiek bij staat aangegeven dat ze gemaakt zijn voor de stof die jij gebruikt voor de boorden.

Welk percentage boordstof (%)?
Dunne / slappe boordstof: 75%
Stevige / dikke boordstof: 80%
Tricot: 85%
French terry: 90% (lastiger om netjes als halsboord te verwerken)
Joggingstof: 95% (dit is niet echt geschikt voor een mooi halsboord)

Meten
Je meet eerst de omtrek van de hals / mouw / onderkant broek op van je kledingstuk. Hier neem je dan bovenstaand percentage van.

Dus stel dat de halsomtrek van je shirt 35 cm is en je gebruikt een tricot om deze mee af te werken. Dan neem je dus 85% van 35 cm = 29,75 cm = afgerond 30 cm stof. De rek moet in de breedte zitten.

Hoogte boordjes
Wat betreft de hoogte van de boordjes voor de hals neem ik zelf bijna altijd 4 cm. Dit vouw je dan nog dubbel en er gaat nog naadwaarde af, dus dan hou je ongeveer 1 cm over. Dat vind ik een mooie hoogte. Als ik wil dat het boordje nog wat minder aanwezig is kies ik nog wel eens voor 3,5 cm.

Voor de hoogte van je boorden aan de mouw, broekspijp of onderaan een trui / jurk kun je de maten aanhouden die op je patroon staan.

Past het?
Twijfel je of je halsboord wel over het hoofd van de persoon voor wie je naait gaat passen? Knip het dan, naai de uiteinden aan elkaar en pas het even. Is het te strak? Dan kun je de halsopening iets groter knippen en een iets ruimer boord aanzetten.

Boord spelden en naaien
Je naait je boord eerst met de uiteinden aan elkaar, met de goede kanten op elkaar. Dan vouw je het dubbel met de verkeerde kanten op elkaar. Vervolgens markeer je op je kledingstuk, bijvoorbeeld op de hals 4 punten. Middenvoor, middenachter en de zijkanten. Dit doe je ook op je boord. Nu kun je je boord netjes verdelen met behulp van deze 4 punten. Zet er nog meer spelden tussen, om de verdeling zo goed mogelijk te maken. Bij een halsboord gebruik ik meestal 8 spelden, bij een mouwboord 2 of 4. Kijk waar je jezelf zeker bij voelt. Dan vastnaaien en klaar!

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de opmerkingen!

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: