Nette afwerking van je zomen zonder coverlock of tweelingnaald

Hoe werk jij de zomen van je naaiwerk af? Heb jij de luxe van een coverlockmachine waarmee je professionele zomen kunt maken? Of gebruik jij net als ik de naaimachine om zomen te maken?

Een zoom in je kleding kan op verschillende plekken zitten: de omslag aan de onderkant van je mouwen, de onderkant van een trui of shirt of de onderkant van je broekspijpen. Als deze naar binnengeslagen is en vastgenaaid noem je dit een zoom. Je kunt het ook afwerken met boordjes, maar daar ga ik hier verder niet op in.

Verschillende steken
Er zijn verschillende manieren om je zoom af te werken met de naaimachine. Je kunt ervoor kiezen dit te doen met een zigzagsteek, een rechte steek, een siersteek of met een tweelingnaald. Wat belangrijk is, is dat je bij rekbare stoffen altijd voor een steek kiest die hier geschikt voor is. Hij zal dan niet breken als er spanning op je stiksel komt te staan, zoals bij het aan- en uitkleden. Voordat je je zoom gaat vastnaaien kun je de rand van je kledingstuk eerst afwerken met een overlockmachine (als je die hebt).

Tweelingnaald
Ik heb een hele tijd mijn zomen afwerkt met een tweelingnaald, maar dit heeft vooral bij jurkjes en strakke rokjes het nadeel dat deze toch vaak stuk gaat. Hij breekt of schiet los. Kinderen (maar ook volwassenen) denken er nou eenmaal niet altijd bij na dat je voorzichtig met z’n stiksel moet omgaan, omdat er geen eindeloze rek in zit. Ik moet wel zeggen dat het er aan de goede kant je kleding wel mooi uit ziet. En het werken met een tweelingnaald is goed te doen en kan vrijwel op iedere naaimachine.

Locksteek
Ik werk mijn zomen bij rekbare stoffen tegenwoordig vrijwel altijd af met de locksteek die op mijn naaimachine zit en dit bevalt heel goed. Het gaat snel en ziet er netjes uit en geen gedoe met het wisselen van de naald en een extra klosje garen / spoeltje zoals bij de tweelingnaald.

Hoe ik dit doe?
Ik stel mijn Pfaff Smarter in op de locksteek. Zie hieronder hoe ik dat doe. Als je niet weet hoe je dat op jouw naaimachine moet doen, kijk dan even in het boekje. De steekbreedte zet ik op 4.

Ik sla mijn zoom 2 cm naar binnen en speld dit vast (zonder vooraf af te werken).

Hieronder zie je de positie van mijn voetje. Als ik hem zo zet, dan werkt hij precies goed af en blijft er geen randje stof over.

Zo naai ik dat helemaal rond. Ik begin en eindig bij een naad. Alleen bij het einde hecht ik af (stukje achteruit en vooruit). Hierbij naai je dan ook een stukje over je begin heen, waardoor deze gelijk vast komt te zitten.

En het resultaat is dan zoals hieronder…

Ik ben er helemaal happy mee, als je snel kijkt of er geen verstand van hebt lijkt het op een coverlockstiksel!


Doe jij het ook zo? Of heb je een andere goede tip? Laat het weten in een reactie!

Eén reactie op “Nette afwerking van je zomen zonder coverlock of tweelingnaald”

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: