Beginnen met naaien? Dit heb je nodig!

beginnen met naaienWil je beginnen met naaien? Weet je niet precies wat je allemaal nodig hebt? Heel logisch, want er is zoveel verkrijgbaar op het gebied van naaien, naaimachines en accessoires. Als je begint met onderstaande lijst, dan kom je een heel eind!

  1. Naaimachine1 pfaff
   Misschien overbodig om te noemen, maar als je wilt gaan naaien heb je uiteraard een naaimachine nodig. Mijn advies: koop een goede! Laat je adviseren in een speciaalzaak. Je kunt daar ook een tweedehandse kopen, die dan wel goed nagekeken is.
   Ik begon een paar jaar geleden met een Singer van de Lidl. In het begin leek dit allemaal prima te gaan, maar naar een paar maanden had ik er alleen maar ruzie mee. Dun katoen naaien ging op zich prima, maar tricot, joggingstof etcetera waren een regelrechte ramp. Iedere keer lussen, steken die overslaan, naalden die braken of het garen knapte…. Ik dacht in het begin dat het aan mij lag, omdat ik geen ervaring had met naaien. Toen ik na een jaar toch maar eens naar een naaimachinewinkel ging, begon de man die mij hielp al te lachen toen ik binnen kwam met mijn Lidl Singer. Kort samengevat: het is het allemaal net niet en loopt daarom niet lekker. Hij wilde hem niet eens nakijken en liet mij zien dat hij een hele kast vol had staan met dit soort goedkope naaimachines. Allemaal ingewisseld voor een goede. Bloed, zweet en tranen heeft dit rotding mij gekost. Het is dat ik over een behoorlijke portie doorzettingsvermogen beschik, anders had ik mijn hobby allang opgegeven! Toen heb ik me laten adviseren en bleek de Pfaff Smarter perfect voor mij. En nu ruim een jaar later ben ik hier nog steeds super blij mee. Ik kocht mijn Pfaff Smarter bij Naaimachinecentrum Piet van Giersbergen in Doetinchem. Nooit problemen mee gehad, kan alles wat ik wil en loopt als een trein. Maar door mijn Singer trauma ben ik soms nog steeds verbaasd dat ik niet bij ieder naaiproject mijn tornmesje een paar keer nodig heb. Benieuwd naar mijn naaimachine? Bekijk de Pfaff Smarter hier online.
  2. Stof
   2 stofAls je iets wilt maken heb je natuurlijk ook stof nodig. Handig om wat oefenstofjes te hebben. Misschien heb je nog oude lakens of kleding die je kunt gebruiken om te oefen. Of je gaat naar de markt voor wat goedkope lapjes stof. Als je wilt beginnen met een leuk kussentje voor op de bank vind je bij de Kwantum ook voordelige leuke stoffen. Wil je je stof online bestellen? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij de sale van Studiostof voor voordelige lapjes.
  3. Schaar3 schaar
   Gebruik voor het knippen van stof altijd een aparte stofschaar. Knip hier geen papier of andere materialen mee, want dan wordt je schaar snel bot. Ik gebruik de textielschaar van de HEMA en ben hier erg tevreden over. Je koopt hem voor een leuke prijs en hij doet wat hij moet doen!
  4. Meetlint
   4 meetlintOnmisbaar in je naaidoos is een meetlint. Je gebruikt hem om je lichaamsmaten (of die van een ander) op te meten, maar ook voor het meten van je stof.
  5. Liniaal5 liniaal
   Om rechte lijnen te kunnen tekenen, bijvoorbeeld boordjes voor voor aan je kleding is een gewone liniaal handig. Langs een meetlint kun je namelijk niet echt een rechte lijn trekken, een liniaal is hier wel voor gemaakt
  6. (Stof)stift
   6 verdwijnstiftIk ben fan van de verdwijnstift! Een verdwijnstift bevat inkt die na verloop van tijd vanzelf verdwijnt. De tijd dat de stift op de stof blijft staan is afhankelijk van de stof. Dit kan varieren van minimaal 15 minuten tot 3 dagen. Dit zijn echter de extremen, enkele uren is het gemiddelde dat de inkt verdwijnt. Ik kocht mijn verdwijnstift bij Mamarieke. Een gewone uitwasbare stift kan ook, maar dan moet je je creatie eerst wassen voordat het gedragen kan worden. Kleermakerskrijt kan ook. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar dat lijkt me gewoon niet zo handig.
  7. Naaigaren7 naaigarens
   Voor de naaimachine gebruik je speciale naaigaren. Als je om te beginnen wit en zwart koopt dan kom je een heel eind. Andere kleuren kun je het best kopen op het moment dat je het nodig hebt, want dan kun je het precies aanpassen bij de stof. Wil je toch wat kleuren op voorraad hebben dan kun je een box aanschaffen met verschillende kleuren garen erin. Voor het in elkaar zetten van een kledingstuk gebruik ik 9 van de 10 keer wit of zwart. Alleen de afwerking aan de buitenkant doe ik dan met een kleurtje.
  8. Knopspelden
   8 knopspeldenKnopspelden gebruik je om je kleding voordat je gaat naaien alvast aan elkaar te spelden, zodat het op zijn plaats blijft zitten. Kies voor spelden met een gekleurd knopje (balletje), want die kun je makkelijker terugvinden. Zo voorkom je dat er spelden blijven zitten in je kleding die in je huid prikken.
  9. Patroonpapier 9 patroonpapier
   Als je patronen van internet haalt en zelf print kun je deze a4’tjes aan elkaar plakken en precies op jouw maat uitknippen en het patroon bewaren voor een volgende keer. Als je verschillende maten van een zelfde patroon wilt maken is het handiger het patroon op patroonpapier over te nemen. Dit doe ik ook bij mijn kinderen. Zo kan ik als een patroontje goed bevalt weer een opvolgende maat maken. Patroonpapier heb je ook nodig als je een patroon wilt overnemen van een groot vel papier dat bijvoorbeeld bij een naaitijdschrift of -boek zit als bijlage. Dus handig om ook patroonpapier in huis te halen.
  10. Tornmesje
   10 tornmesjeJe gebruikt hem liever niet, maar tjaa… bij iedere naaister gaat wel eens een keer wat mis. Of je naaimachine heeft zijn dag niet en dan heb je hem maar al te hard nodig. Je tornmesje! Deze gebruik je om stiksels weer los te halen.
  11. Naaidoos11 naaidoos
   En waar laat je het naaigaren, de knopspelden, het tornmestje, je meetlint en schaar dan allemaal? Die berg je natuurlijk netjes op in een handige naaidoos!

Mis je nog iets in deze lijst? Iets dat iemand die begint met naaien echt nodig heeft? Laat dan even een reactie achter!

Bekijk hier meer tips & tops!

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: