Zomers zwierjurkje met knoopbandjes (hack gratis patroon)

Als de zomer en daarmee de warme temperaturen naderen doe ik met mijn meiden altijd even een passessie met de zomerkleding die nog in hun kast ligt van vorig jaar. Alles wat te klein / te kort is, kan dan de kast uit en dan krijg je een goed beeld van of ze nog kleding nodig hebben. Of dat er gewoon nog ruimte in de kast is voor extra kleding;) Vooral bij mijn oudste dochter is er veel te kort geworden. Vooral haar benen lijken als kool te groeien.

Gratis singlet patroon
Ze keek in mijn stoffenkast en wees o.a. dit stofje aan. Hier wilde ze wel een kledingstuk van. Ik bekeek de lap en het moest genoeg zijn voor een zomers jurkje. De stof kocht ik afgelopen zomer bij Megastoffen.

Ik besloot voor een zomers zwierjurkje te gaan en gebruikte hiervoor het gratis basis singlet patroon van Ottobre. Het loopt van maat 80 t/m 122. Dit patroon gebruikte ik al vaker om zomerse jurkjes van te maken. Deze met bloemen, was eerst het lievelingsjurkje van mijn oudste dochter en is nu overgegaan tot één van de favorieten van mijn jongste dochter. Dit mini-jurkje maakte ik alweer in 2016, met hetzelfde patroon.

Knoopbandjes
Deze keer besloot ik het net iets anders te doen. Ik wilde wel eens proberen om er knoopbandjes aan te maken. Hoe ik dit deed leg ik uit in deze tutorial.


Patroon hack Ottobre Singlet tot zomerjurk

In dit voorbeeld maak ik het jurkje in maat 122. Ik gebruik alleen de bovenkant van het patroon voor het maken van het jurkje: deel 1A en deel 2A. Onderaan verleng ik hem met 4 cm, inclusief naadwaarde. Maak jij een andere maat? Pak dan even een jurkje van je dochter erbij met een vergelijkbaar model om de lengte van het bovenstuk te bepalen.

Je bovenstuk wordt dubbelzijdig (anders worden je knoopflappen niet mooi). Ik voer de jurk met dezelfde stof. Ik gebruik een dunne tricot, dus dit kan prima. Knip deel 1A en deel 2A beide 2 x uit.

Voor de knoopbandjes teken je boven de schoudernaad een extra ‘flap’. Deze maakte ik 17 cm hoog, inclusief naadwaarde. Je knipt deze afgerond af.

Zoals je kunt zien teken ik ook aan de hals naadwaarde á 1 cm.

Je hebt nu 2 keer deel 1A. Leg deze delen met de goede kanten op elkaar. Speld en naai vanaf de oksel, naar de knoopflappen, naar de halslijn vast tot je bij de andere oksel bent uitgekomen. Alleen de zijnaden (en onderkant) laat je open.

Daarna keer je je werk, zodat de goede kant van de stof naar buiten zit. Het ziet er dan uit zoals op de foto hierboven.

Doe hetzelfde met deel 2A.

Leg dan je voor en achterpant met de goede kanten op elkaar, zoals je normaal ook zou doen als je het singlet in elkaar zou zetten. Naai beide zijnaden vast.

Keer de goede kant naar buiten. Je bovenstuk ziet er dan uit zoals op de foto hierboven.

Rimpelrok aanzetten
Hier heb ik geen foto’s van gemaakt, maar je pakt het zo aan:
– Knip 2 rechthoeken die een rimpelrok gaan vormen.
– De hoogte bepaal je aan de hand van een bestaande jurk óf je past het bovenstukje aan en bepaalt hoe lang de rok nog moet worden die eronder komt. In dit voorbeeld (maat 122) ga ik voor een hoogte van 41 cm (incl. 2 cm zoom en 1 cm naadwaarde). Ik vind het zelf mooi als een jurkje in dit model net over de knie valt.
– Voor de breedte neem je 2 keer de breedte van je bovenstuk. Mijn bovenstukje is ongeveer 30 cm breed en daarom wordt mijn rechthoek 60 cm breed. Maak hem minimaal 1,5 x zo breed als het bovenstuk.
– Leg het voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar. Naai de zijnaden.
– Rimpel nu de bovenkant. Ik doe dit door een rechte steek te kiezen op de naaimachine met de langste steeklengte. De spanning zet ik ook op de hoogte stand. Naai dan met de rechte steek vlak langs de bovenrand. Bij mij begint de stof dan vanzelf al te rimpelen. Hecht niet aan en af. Laat lange draden over aan het begin en eind.
– Als je helemaal rond bent kijk je of je de rimpels nog strakker of losser moet trekken en/of eventueel beter verdelen. De bovenkant van de rok moet even breed worden als je bovenstukje.
– Speld de rok vast aan het bovenstuk met de zijnaden van de rok en de zijnaden van bovenstukje boven elkaar. Naai vast met een stretchsteek / overlock.
– Zoom de onderkant van de jurk.

En klaar is Kees! Laat het maar lekker warm blijven, want ik heb het gevoel dat dit jurkje vaak gedragen gaat worden!

Leuk weetje… Tijdens heb maken van de aan foto’s vloog er ineens een echte libelle in de tuin:D


9 reacties op “Zomers zwierjurkje met knoopbandjes (hack gratis patroon)”

  1. is dit jurkje gemaakt uit katoenen stof of tricot ?
    Is de halsuitsnijding diep genoeg om het hoofdje door te steken ?

    • Ik heb het jurkje in tricot gemaakt. De halsopening moet geen probleem zijn, omdat je de geknoopte bandjes open kunt maken. Ook als je hem in katoen zou maken. Ik ben wel bang dat als je het lijfje in katoen maakt er te weinig rek in zit om hem op een prettige manier aan te krijgen. Misschien met een rits aan de zijkant ofzo?

Geef een reactie

Instagram

Nieuwste reacties

%d bloggers liken dit: