MiLou Dress / zomerjurk / gratis patroon

img_7723Spannend, spannend… ik deel voor de eerste keer een ‘echt’ patroon met jullie. Ik deelde al eerder een patroon voor een voetenzak voor de wandelwagen, een legging in 1 maatje, en speendoekjes voor een kindje en de pop.

Nu voor de eerste keer een jurkje in verschillende maten. Een lekker zomerjurkje in maat 80 tot en met 122, met verschillende opties voor de bandjes.

Het jurkje is niet moeilijk om te maken en daardoor ook geschikt voor beginners.

img_7698img_7695

Klik hier voor het patroon

Wat heb je nodig?
– Stof, bijvoorbeeld katoen of tricot. Het hoeft geen rekbare stof te zijn. Katoen valt iets boller en tricot wat vlotter. Kies niet voor een al te dikke stof, want dat is mooi bij het smokwerk.
Garen dat past bij de kleur van je stof.
Elastisch garen. Dit zit alleen aan de binnenkant en hoeft dus niet precies te matchen. Tot en met maat 98 heb je waarschijnlijk genoeg aan 1 klosje.
– De met plakband aan elkaar geplakte patroondelen.
Strijkijzer.

Hoeveel stof?
– Maat 80: 40 cm x stofbreedte
– Maat 86 t/m 98: 50 cm x stofbreedte
– Maat 104 t/m 116: 60 cm x stofbreedte
– Maat 122: 70 cm x stofbreedte

Patroon aan elkaar plakken
Het patroon bestaat (zonder het voorblad) uit 6 pagina’s. Knip de witte randen langs de zwarte omlijning eraf en plak ze aan elkaar. De driekhoekjes waar dezelfde letter in staat schuif je tegen elkaar, zodat ze samen een grote driehoek vormen.

Maat kiezen
Breedte
De maat voor dit jurkje is afgestemd op de gemiddelde borstomtrek van een meisje, zoals hieronder staat. Is jouw kind smaller of breder, dan kun je ervoor kiezen een andere breedtemaat aan te houden.
– Maat 80: 48 cm
– Maat 86: 50 cm
– Maat 92: 52 cm
– Maat 98: 54 cm
– Maat 104: 56 cm
– Maat 110: 58 cm
– Maat 116: 60 cm
– Maat 122: 62 cm

Lengte
Om te kijken of de lengte goed is meet je de rechte kant van het patroon op, de kant die je aan de stofvouw legt. Meet je kind op vanaf de oksel naar de knie. Deze lengte moet daarmee overeenkomen.

Afmeting bandjes
Lengte strikbandjes
– Maat 80-98: 33 cm
– Maat 104-122: 36 cm

Vastgenaaide bandjes inclusief naadwaarde (dit kan alleen bij stretchstoffen):
De lengte van vaste bandjes is lastig te zetten. Verhoudingen verschillen. Pas het jurkje aan en meet dit zelf op. Het zal ergens tussen de 15 en 25 cm liggen. Is je model niet in de buurt, dan is het handiger om voor strikbandjes te kiezen.

Naadwaarde
De naadwaarde is niet inbegrepen. Deels is het afhankelijk van de stof waar je mee werkt:
– Bovenkant: bij katoen zoom je de bovenkant eerst om, hiervoor voeg je 2 cm naadwaarde toe. Bij tricot voeg je 1 cm naadwaarde toe, want hier begin je gelijk met smokken.
– Zijnaad: Voeg hier 1 cm naadwaarde toe.
– Onderkant: 2 cm bij tricot en 3 cm bij katoen. Of hoe jij het normaal gesproken doet.

Naaien
Nadat je het patroon 2 keer met naadwaarde hebt uitgeknipt kun je beginnen.img_7385Katoen: vouw de stof 1 cm naar binnen en doe dit nog een keer. Speld vast en strijk de vouw erin. Naai deze zoom vast met een rechte steek.
Tricot: vouw de stof 1 cm naar binnen en speld vast.img_7389Doe een klosje garen in je machine voor de bovendraad die past bij de stof. Op je spoeltje doe je elastisch garen. Wind deze op met de hand. Doe dit op gevoel, niet te los en niet te strak.

Proeflapje
– Zet je steeklengte op 3 of 4 en je kies voor een rechte steek.
– Naai een rechte lijn op een proeflapje en kijk of de stof vanzelf gaat rimpelen. Probeer uit wat een goede steeklengte is voor jouw machine en maak aanpassingen als dat nodig is. Je stof hoort ongeveer 50% te ‘krimpen’ door het smokken. Gaat je proeflapje goed? Dan kun je verder.

Krimpt jouw stof minder, bijvoorbeeld maar 40%, dan is dat geen ramp. Het zou dan alleen kunnen dat je de zijkanten later moet innemen.

Smokken
– Het is de bedoeling dat je rechte lijnen gaan naaien. Je kunt rechte strepen trekken met een verdwijnstift of je naaimachine voet als geleider gebruiken. In de deze uitleg kies ik de tweede optie.
– Bij tricot begin je je eerste stiksel gelijk met smokken. Bij katoen naai je je eerste smokstiksel dichtbij je omgezoomde bovenrand. Naai met de GOEDE kant van de stof naar boven! Bij tricot is het dus van belang dat je heel netjes op 1 cm hebt gespeld en je niet te krap op de rand naait. Hecht aan- en af (paar steken vooruit, paar steken achteruit). Zo voorkom je dat ze straks losschieten als je het kledingstuk aantrekt. Laat ook voldoende draad uitsteken.img_7390
Nu is het van belang dat je de volgende rijen allemaal op gelijke afstand van elkaar naait. Probeer met je naaivoetje hoe je je naald zo ver mogelijk van je vorige stiksel af kunt krijgen. Ik leg mijn stof hiervoor aan de rechterkant i.p.v. aan de linkerkant. Zo komen mijn stiksels op grotere afstand van elkaar, dan wanneer ik het andersom zou doen.

Gebruik je vorige stiksel als liniaal. Ga hier met je voetje precies langs. Zo krijg je weer een rechte lijn. Het is van belang dat je je gerimpelde stof goed vlak trekt tijdens het naaien, maar rek (tricot) stof niet uit.img_7391Controleer na iedere rij of er nog voldoende garen op je spoeltje zit, want als halverwege je elastisch garen op is moet je je rij weer lostornen. Je kunt ook opnieuw aanhechten, maar heel mooi is dat niet.img_7392
Blijf je stof glad trekken (niet uitrekken) tijdens het naaien, naarmate je meer rijen hebt gestikt zal dit meer moeite kosten.

Als je tevreden bent met het aantal rijen, herhaal je alle stappen voor het andere pand. Stik evenveel rijen met smokwerk.img_7394Als je ook het tweede deel klaar hebt, heb je een voor- en achterpand met heel veel draadjes aan de bovenkant.img_7414Bij tricot trek je als het nodig is de draadjes van je eerste stiksel nog wat aan. Dit om te voorkomen dat je bovenste rand naar voren gaat hangen. Dit is niet altijd nodig.

Speld het voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar. Zorg ervoor dat de draadjes zoveel mogelijk aan de buitenkant zitten. Doe weer een spoeltje in je machine met normaal naaigaren. Naai de zijnaden vast met een overlock(steek) of een andere geschikte steek. Kies bij rekbare stoffen voor een stretchsteek.

Als je twijfelt over de maat kun je het jurkje nu passen. Is hij te losjes, dan kun je de zijnaden nu innemen.
img_7440Knip de draadjes af en daarna begint je jurkje ergens op te lijken.Zoom je onderkant om. Bij katoen vouw je de zoom eerst 1,5 cm naar binnen en daarna nog een keer 1,5 cm. Naai vast met een rechte steek. Bij tricot sla je de zoom 2 cm naar binnen en naai je hem vast met een tweelingnaald / locksteek / stretchsteek.img_7442img_7443img_7444Je jurkje is nu klaar, alleen de bandjes nog!


Bandjes

Strikbandjes (niet rekbare stoffen)
– Knip 4 stroken uit van 4,5 cm breed. De lengte vind je bovenaan deze pagina.
– Vouw bij de bandjes bovenaan 1 cm naar binnen en strijk deze vouw erin met je strijkijzer.
– Vouw het bandje dubbel en strijk deze vouw erin.Vouw de buitenkanten van je bandje naar de middenlijn zoals hieronder op de foto en vouw op elkaar. Naai vast, zodat er een bandje ontstaan van ruim 1 cm breed. Doe dit bij alle 4 bandjes.

img_6851Strikbandjes in stretchstof
Heb je je jurkje in een rekbare stof gemaakt dan kun je ook strikbandjes maken, eventueel met een knoopje aan de uiteinden. Houd hiervoor dezelfde lengte aan als de katoenen strikbandjes en kies voor de breedte 4 cm. Vouw ze dubbel, naai ze met de goede kanten aan elkaar en keer de op dezelfde manier als de vastgenaaide stretchbandjes. Zie hieronder.


Vastgenaaide (stretch) bandjes
Knip 2 stroken van 4 cm breed. Vouw met de goede kanten op elkaar en naai vast met een smalle stretchsteek. Bijvoorbeeld een overlocksteek met steekbreedte 2.img_7451Deze moeten we nu met de met de goede kant naar buiten keren. Dit kan met behulp van een sluitspeld. Steek hem er aan de bovenkant doorheen naast je stikstel.img_7446Steek de sluitspeld in de ‘tunnel’.img_7447Steek hem verder naar binnen en stroop de stof mee. Doe dit voorzichtig, want anders kun je de stof kapot trekken.
img_7449Dan komt ie er aan de andere kant weer uit en kun je de stof verder trekken. Nu zit het stiksel aan de binnenkant.img_7450Vouw ze netjes op de naad en strijk plat met je strijkijzer.
img_7454

Bandjes aan de jurk naaien
Nu gaan we de bandjes aan het jurkje naaien. Het beste is om het jurkje even te passen en dan te bepalen waar ze moeten komen. Is je model niet in de buurt? Doe het dan als volgt:
– Zoek de zijnaden van je jurk op.
– Markeer met een speld of verdwijnstift middenvoor en middenachter.
– Markeer het midden tussen de zijnaad en middenvoor /-achter. Op dit punt ga je de bandjes vastnaaien.img_7453Naai je bandjes vast met een rechte steek over een stikstel dat er al zit van het smokken/ zomen.

Klaar!


Gelukt?

Deel je creatie op:
– Instagram met #MiLouDress @MADEbyMoDi
– Facebook met #MiLouDress @MADEbyMoDi14

Ik ben heel benieuwd!

Vragen? Stel ze gerust hieronder, ik beantwoord ze zo snel mogelijk!

img_7699img_7722img_7707img_7708img_7731img_7740img_7742img_7755img_7729img_7738img_7702img_7785img_7761img_7717img_7758img_7784img_7719img_7762img_7768img_7747img_7770img_7727

Meer foto’s?
Nog meer foto’s zien van een kleine Milou Dress in bloemetjes tricot? Klik hier.

Stoffen
– Gele panter tricot: Kickenstoffen
– Uiltjes katoen: Megastoffen (tijdje geleden gekocht)
– Bloemen & vlinder tricot: Megastoffen (tijdje geleden gekocht)

Ik heb best veel tijd gestoken in het maken van dit patroon, daarom is het alleen voor eigen gebruik bedoeld en NIET voor commerciële doeleinden.

 

17 reacties op “MiLou Dress / zomerjurk / gratis patroon”

  1. Wat een leuk jurkje! Bedankt voor je tutorial en patroon, ik ga voor het errst proberen te smokken!

  2. Ik probeer te smocken maar mijn elastiek rimpelt niet, welke instelling ik ook probeer. Is het de bedoeling de rijen eerst te naaien en daarna het elastiek strak te trekken?
    Ik gebruik prym elastic sewing thread. Als ik dat doet breekt de draad steeds…. wat doe ik verkeerd?

  3. […] In augustus heb ik altijd nog een waslijst met ideeën in mijn hoofd van zomerjurkjes en andere kleding die ik nog wil maken. Ergens weet ik dan dat de zomer bijna voorbij is, maar zolang ik mooi weer zie heb ik gewoon nog een zin om aan de najaarscollectie te beginnen. Ik hackte deze keer mijn eigen MiLou Dress! […]

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: