Hack gratis patroon: shirt met opgenaaide ruffles

Ruffles… ze lijken niet uit het modebeeld weg te slaan. Ik maakte ook al veel shirts en jurkjes met ruffles (roezels, flutters) in verschillende soorten en maten. Dit keer probeerde ik weer iets nieuws. Ik naaide de ruffles niet tussen de stof, maar op de stof. Hiervoor hackte ik het gratis Ester & Ebbe patroon van Threads by Caroline.

Stappen voor het maken van de flutters:
– Foto 1: Gebruik de ruffle die bij het patroon zit. Deze leg je NIET aan de stofvouw, je knipt hem 2 keer half uit dus.
– Foto 2: Rond de ruffle aan de bovenkant iets af. Dit doe je zodat hij op je schoudernaad past. Zorg ervoor dat hij aan beide kanten 1 a 1,5 cm smaller is dan je schoudernaad (waar je het achter- en voorpand aan elkaar naait). Zo houd je ruimte over voor naadwaarde (1cm) aan beide kanten (mouw en hals).
– Foto 2: Werk je ruffles indien gewenst af aan de buitenkanten. Ik deed dit met een smalle stretchsteek. Je kunt bijvoorbeeld ook een rolzoom maken of niet afwerken.
– Foto 3: Rimpel de ruffels aan de rechte kant, ongeveer 1 a 1,5 cm van de kant.
– Foto 4: Teken (met een verdwijnstift) af waar de ruffles moeten komen op je voorpand.
– Foto 5: Naai je ruffles vast aan de schoudernaad. Spelt dan de onderkant van de ruffle en 1 of meerdere spelden ertussen. Naai dan netjes vast met een rechte steek, precies over je rimpelsteek. Ik deed dit op ongeveer 1 cm van de rand.
– Naai de Ester & Ebbe dan verder in elkaar zoals je anders ook zou doen. Zorg ervoor dat je ruffle niet vastgenaaid komt te zitten in je armsgat.

Stof
Deze super leuke hartjes tricot stof is van Poppy. Ik bestelde deze bij Naaiplezier. Waar de applicatie vandaan komt durf ik niet meer te zeggen, die ligt al een tijdje tussen mijn naaispullen.

Combi
Het rokje dat leuk past bij de roze strijkapplicatie is van B.Nosy en de laarsjes zijn van Shoesme.

Helemaal blij met dit setje! Dochterlief zelf ook, want het setje mocht aan toen ze voor de eerste keer ging wennen op de basisschool!

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s