Kleuter kinderfeestje met knutselen en speurtocht

Mijn dochter werd 5 en vierde voor de eerste keer haar kinderfeestje. Ze had al 2 keer een kinderfeestje van haar zus meegemaakt en vond het super stoer dat zij nu ook aan de beurt was. Bij kiezen van de kindjes die mochten komen begon het feest al. Ze koos alleen maar meisjes๐Ÿ˜Š. Bij HEMA kochten we mooie Unicorn uitnodigingkaartjes.

We deelden de uitnodigingen uit en daarna kreeg ze van de meisjes de vraag wat ze wilde hebben. Ik tipte haar nog dat ze dan niet hetzelfde aan meerdere kinderen moest vragen, maar dat had ze zelf ook al bedacht๐Ÿ˜Š Wat ze zoal vroeg? Een scheetkussen, make-up en knutselspullen. Altijd leuk (en leuk om haar echt zelf te laten kiezen).

De dagen voor het kinderfeestje begon het toch een beetje spannend te worden. Ik had haar nog niet verteld wat we precies zouden gaan doen, dus ik vroeg of ze het fijn vond om het te weten. Dat wilde ze wel. We namen samen de activiteiten door en dat gaf haar wat rust. Gelukkig vond ze alles leuk! Had eigenlijk ook niet anders verwacht.

Tijd
Het kinderfeestje duurde van 13:00 uur โ€“ 17:00 uur. We nodigden 6 kindjes uit. Hieronder zie je de tijdsplanning. Ik heb er niet met een stopwatch bijgestaan, maar het klopt wel zo ongeveer.

Tafelaankleding
We kleedden de tafel aan met:

Toen ik 2 jaar geleden een soortgelijk feestje organiseerde voor mijn oudste dochter had ik de gehele aankleding in Unicorn stijl gedaan, nu had ik mijn dochter alle items laten kiezen. Het heeft allebei wel wat!

Planning
13:00 uur:           Ranja + cupcakes versieren
13:15 uur:           Cadeautjes verstoppen en zoeken
13:30 uur:           Tassen kleuren
14.15 uur:           Plassen + speurtocht
15:15 uur:           Drinken + chipsketting maken
15:30 uur:           Spelletjes in huis: tekening raden / stopdans / vrij spelen / confetti canon
16:00 uur:          Pannenkoeken bakken
16.30 uur:           Pannenkoeken eten + waterijsje
17:00 uur:           Grabbelen + naar huis brengen

Cupcakes
Samen met het feestvarken bakte ik โ€™s ochtends cupcakes in vormpjes met vrolijke kleurtjes. Deze mochten de kids aan het begin van het feestje versieren. Dit deden we o.a. met:

Cadeautjes verstoppen
Mijn dochter wilde heel graag dat de anderen kinderen hun cadeautjes zouden verstoppen voor haar, dus dat deden we. Mijn dochter ging even naar de gang en de meiden renden door het huis om een goede verstopplek te zoeken. Daarna ging mijn dochter ze zoeken en de andere kinderen gaven aan of ze heel koud, houd of warm, heet of lava was๐Ÿ˜ƒ Leuke manier om de kinderen een beetje los te krijgen!

Tassen kleuren
Bij Heutink voor thuis bestelde ik super leuke canvas gymtassen / rugzakken met daarop een zeemeermin. Deze tassen mochten de kids inkleuren met speciale textielstiften. Deze stiften haalde ik bij Zeeman en HEMA. De kinderen vonden het erg leuk om te doen en ze wilden hem ook vrijwel allemaal helemaal afmaken. Sommige kinderen maakten zelfs nog een extra tekening op de achterkant van de tas. Toen ik merkte dat het eerste kindje wilde stoppen met kleuren zette ik spekjes op tafel (lekker tactisch).

Speurtocht
Vervolgens was het tijd voor een fotospeurtocht door onze eigen buurt. Ik liet de kids eerst om de beurt naar het toilet gaan, om te voorkomen dat ze onderweg moesten plassen. Ik volgde dezelfde route als 2 jaar geleden bij mijn oudste dochter. Een veilige route over woonerven en over een langs (fiets)paden, zonder drukke oversteekplaatsen. Het was een fotospeurtocht. De kinderen moesten plaatjes zoeken van zaken die we onderweg tegenkwamen, zoals verkeersborden, victor veilig poppen, toestellen in een speeltuinโ€ฆ. De werkelijke route begeleidde ik zelf. Ik had het rondje van tevoren een keer gewandeld en onderweg de fotoโ€™s gemaakt. Deze fotoโ€™s heb ik per 4 op een A4’tje gezet.

We verdeelden de kids in 2 groepen van 4 en bij iedere groep ging een ouder mee. Onderweg mochten ze uiteraard ook even in een speeltuintje spelen waar we langs kwamen. De kinderen vonden het erg leuk en gingen enthousiast zoeken! Het was een wedstrijdje welk groepje de meeste fotoโ€™s vond. Niet de snelste groep, want dan rennen ze nog harder๐Ÿ˜‰ Zo moeilijk was het niet, beide groepjes hadden alle plaatjes gevonden. De 2 groepjes liepen de route in tegenovergestelde richting, zodat we elkaar onderweg nog een keer tegenkwamen. Er werd even snel uitgewisseld of alle plaatjes tot dusver gevonden waren. Halverwege de speurtocht kregen ze een zakje uitdeelsnoep.

Chipsketting
Na de speurtocht gingen we thuis weer even aan tafel zitten en kregen de kids nog een glaasje ranja of water. Met dropveters, aardbei-veters en Nibbit Rings maakten de kinderen een chipsketting. Die mochten ze daarna natuurlijk lekker opeten. De aardbei-veters waren favoriet.

Spelletjes in huis
Daarna deden we nog even de stopdans op K3 muziek en โ€˜raad de tekeningโ€™. Ik fluisterde een voorwerp in het oor en de kids mochten om de beurt deze tekening maken op ons schoolbord. Dit vonden ze erg leuk om te doen. Ondertussen zag ik dat een aantal kinderen vrij begonnen te spelen en de concentratie bij sommigen wat minder werd, dus liet ik ze lekker even vrij spelen.


Pannenkoeken
Manlief was ondertussen al begonnen met het bakken van een stapel pannenkoeken. Deze pannenkoeken mochten de kids ook weer versieren, met:

Als toetje kregen de kinderen nog een waterijsje. Ik had bewust voor waterijs gekozen, omdat dat niet zo vullend is.

Grabbelton
Ten slot mochten de kinderen nog iets grabbelen in onze zelfgemaakte grabbelton. Deze had ik samen met de meiden gemaakt. We plakten een doos opnieuw dicht en maakten een gat in de doos en samen mochten ze de doos versieren. Ze maakten er tekeningen op en wat teksten en daarna werd de doos afgemaakt met heel veel stickers. Ik nam van mijn werk snippers mee uit de papierversnipperaar en dit gebruikten we als vulling. Daarna stopte ik er precies genoeg (ingepakte) cadeautjes in. De meiden vonden het leuk te helpen met deze voorbereiding. Het grabbelen was ook een feestje! Mijn dochter mocht eerst en de rest ging netjes in de rij achter haar staan.

Goodiebag
We brachten de meisjes met de auto naar huis en thuis kregen ze hun ingekleurde tas, waar ik samen met mijn oudste dochter wat leuke en lekkere dingetjes in had gedaan:

Top feestje
Het was een super leuke middag en precies lang genoeg voor deze leeftijd. Ze waren 4 tot 6 jaar. De kinderen gaven aan het heel leuk te vinden en ik kreeg later van een aantal ouders ook nog complimenten. Altijd leuk om te horen dat het geslaagd was!

Extra tips:

  • Zet een leuke playlist aan met achtergrondmuziek, bijvoorbeeld van K3
  • Zorg dat er wat losse opgeblazen ballonnen in huis liggen. Je zult zien dat de kids die meteen pakken en er even zoet mee zijn als jij iets anders aan het voorbereiden bent.
  • Geef de kinderen niet te veel snoep tussendoor, dan eten ze geen avondeten meer (weet ik uit ervaring).
  • Ze vantevoren tasjes klaar met spullen per activiteit: voor de speurtocht, het knutselen etc.

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! โ™ฅ

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: