Patchwork zakje van restjes stof naaien

Mijn bak met reststukjes stof puilt uit en dat was voor mij een goede reden om er weer eens doorheen te gaan en iets te maken met de stukjes. Ik deelde al met jullie dat ik er weer wat leuke haarstrikjes mee maakte. Nu deed ik er iets heel anders mee: ik besloot een patchwork tasje te maken. Een trekkoordzakje om precies te zijn.

Ik kom wel vaker mooie patchwork projecten van andere naaisters tegen, zoals een deken of een kussenhoes. Ik vind het er altijd zo gezellig uitzien al die verschillende stofjes bij elkaar. Dit was de eerste keer dat ik het zelf probeerde dus ik besloot klein te beginnen.

Patroon
Een patroon heb je hiervoor natuurlijk niet echt nodig. Ik gebruikte vierkante lapjes van 8 x 8 cm. Ik zocht naar een vierkant voorwerp met de afmetingen die ik ongeveer in gedachten had. Het werd een vierkant strijkkralenvormpje. Deze gebruikte ik als ‘patroon’. Dit is gemakkelijk om te trekken met een verdwijnstift. Werkt sneller en makkelijker dan steeds meten en tekenen of met een patroontje uit papier. Je kunt natuurlijk ook een stukje karton gebruiken dat je op maat knipt.

Restjes tricot stof
Ik doorzocht mijn restantenbak op stukjes tricot stof. Het leek me handig om voor 1 stofsoort te gaan, omdat er dan evenveel rek in zit en er minder kans is dat het gaat lubberen. Dat was overigens niet moeilijk. Ik schat dat 90% in die bak tricot stof is, daar naai ik het meeste mee.

De lapjes naai je vervolgens rij voor rij aan elkaar. Daarna naai je de verschillende rijen weer aan elkaar. Zie hieronder op de foto’s de stappen. Tussendoor even strijken is ook handig, dan zijn ze mooi glad tijdens het naaien. Ik deed dit met mijn nieuwe Philips stoomstrijkijzer.

Trekkoordzakje
Ik gebruikte in totaal 40 lapjes, voor beide kanten 20 stuks. Iedere kant is 5 lapjes hoog en 4 lapjes breed. Daarna naaide ik het trekkoordzakje op dezelfde manier als ik hier uitleg. Deze zakjes zijn alleen een stukje groter. De koordjes zijn ongeveer 70 cm lang (2x).

Speelgoedzakje
Waar we het zakje voor gaan gebruiken? We gaan er speelgoed in opbergen. Ik naai hier vaker zakjes voor. In dit zakje komen de Smartmax Safari Dieren van mijn zoontje te zitten. Zo houden we ze mooi bij elkaar en zijn ze makkelijk mee te nemen.

Mijn oudste dochter diende al een verzoek bij me in of ik ook voor haar speelgoed zo’n zakje wil naaien.

Ga jij ook een patchwork item naaien? Laat weten wat jij gaat maken in een reactie!

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: