Jurkje met vegen en ruches

Bij het maken van deze jurk ging het even helemaal mis! Ik had hem geknipt toen ik op wacht zat op de trap op de overloop. Mijn dochtertje kwam iedere keer uit bed, dus ik zat daar klaar om haar gelijk weer terug te leggen als ze dat deed. Ik zocht wat vermaak en besloot mijn tijd zinvol te besteden door tussendoor een patroon uit te knippen.

Tja, dan heb je je hoofd er niet voor de volle 100% bij en dan kan het dus mis gaan. Daar kwam ik achter toen ik hem in elkaar wilde zetten een paar dagen later. Ik zag dat ik het voorpand middenvoor had doorgeknipt. Ik kon wel huilen, want de stof was helemaal op en ik kon dus niet even een nieuwe voorpand uitknippen.

Staafjes tricot
De roestkleur tricot met staafjes / vegen bestelde ik al een tijd geleden bij Babystofjes.nl en je raadt het al, daar was deze (kleur) niet meer. Ik zocht via Google, maar kon de stof niet vinden. Daarom besloot ik een oproepje in de Facebook groep ‘Naaien voor kids’ te plaatsen. Ik had geluk want Tricotstoffen.nl had hem nog in de juiste kleur.

Patroon
Welk patroon ik gebruikte? Ik paste de gratis Ester & Ebbe van Threads by Caroline aan. Hieronder zie je hoe ik het bovenstuk aanpaste. Deze maakte ik ook korter. Ik gebruikte maat 98 als basis voor mijn bijna 3 jarige.

Om de lengte te bepalen kun je een jurkje pakken die hetzelfde model heeft. Je meet dan vanaf de schoudernaad hoe lang het bovenstukje moet worden en de lengte van de rok. Als je twijfelt kun je bij de rok een aantal extra cm’s aanhouden, die je er later weer kunt afknippen als ze niet nodig blijken. Houd bij alle naden rekening met 1 cm naadwaarde en onderaan 2 cm voor de zoom. Ik gebruik hierbij altijd een zoommaatje. Voor het aanpassen van het voorpand gebruik ik een lang naailineaal.

Roezel
De roezels / de ruches aan de achterkant liet ik hetzelfde. Aan de voorkant liet ik deze in dezelfde breedte doorlopen tot onderaan. De roezel aan de voorkant is 1,5 keer zo lang als het voorpand zodat je hem kunt rimpelen. Ik maakte de roezel 1 cm breder, zodat ik hem kon omzomen.

In elkaar zetten
Hierbij een vlugge omschrijving van het in elkaar zetten van het bovenstuk:
– Als je roezel uit een voor- en achterkant bestaat naai je deze eerst bij de schoudernaad aan elkaar.
– Zoom je roezels eventueel om.
– Naai de schoudernaden van je voor- en achterpand op elkaar (de binnenkant van het voorpand.
– Rimpel je roezels.
– Zet je roezel vast.
– Naai de resterende helften van het voorpand vast.
– Zet de mouwen erin.
– Naai de zijnaden en mouwen.
– Maak de rok eraan, zie volgende alinea.

Rok
De breedte van je rok is 1,5 tot 2 keer de breedte van het bovenstuk, ook weer om te kunnen rimpelen. Hoe meer stof, hoe meer rimpels. Je kunt de rok bij kleine maten uit 1 stuk maken en bij de wat grotere maten dien je een voor- en achterpand te maken.

Afwerken
Dan nog even de mouwen omzomen of een boordje eraan zetten, de onderkant zomen, een halsboordje eraan en klaar is kees!

Waar gekocht?
– Legging met voor lederlook en achter tricot: Ter Stal
– Boots: Omoda

Verliefd
Mijn dochtertje is helemaal verliefd op haar jurk. Ze kwam iedere keer vragen of hij al klaar was toen ik de afwerking nog moest doen. Ook wist ze precies te vertellen wat ik nog moest doen. Zo schattig. Op de foto gaan vond madame dus geen probleem! En haar grote zus stond erbij om haar te voorzien van wat tips wat betreft verschillende poses. Helemaal leuk!

Nu moet de jurk aan naar opa en oma, het kinderdagverblijf…. en alle andere dagen dat hij niet in de was zit;)

2 reacties op “Jurkje met vegen en ruches”

Geef een reactie


Doneren = lief!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Ben jij geinspireerd geraakt? Doe een eenmalige donatie!

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

€3,00
€7,00
€11,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of voer een aangepast bedrag in


Je bijdrage wordt gewaardeerd! ♥

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

DoneerDoneer maandelijksDoneer jaarlijks
%d bloggers liken dit: