
Pittenzakjes staan garant voor uren speelplezier! Ken je ze nog van de gymles van vroeger? Vandaag de dag worden ze nog steeds gebruikt. Mijn kinderen van 7, 4 en 1 jaar zijn er allemaal dol op. Ieder kan er op zijn / haar eigen niveau mee spelen.
Sensory bags
Pittenzakjes worden ook wel sensory bags (voelzakjes) genoemd. Je kunt er verschillende soorten vulling in doen: rijst, kersenpitten, druivenpitten, bonen etcetera. Je kunt er zelfs een rammeltje of knisperfolie aan toe voegen. Ik hield het vrij simpel, ik vulde ze met rijst. Ik kocht hiervoor een grote zak Surinaamse rijst.
Formaat zakjes
Ik maakte 3 setjes in verschillende formaten:
– vierkant: 10 x 10 cm
– rechthoekig: 11 x 9 cm
– rechthoekig: 13 x 8 cm
De oppervlakte van de zakjes kom zo ongeveer op hetzelfde uit. Het is een perfect formaat voor kinderhandjes. De afmetingen zijn exclusief naadwaarde.
Ik maakte van een stukje karton een malletje / patroon. Deze trok ik om met een verdwijnstift en daarna knipte ik de stof met mijn stofschaar.
Zakjes naaien
Het maken van de zakjes is eenvoudig:
– Knip vierkanten / of rechthoeken in de door jouw gewenste maat.
– Strijk ze.
– Leg 2 stukjes met de goede kanten op elkaar.
– Naai ze vast met een rechte steek met kleine steeklengte. Laat een keergat van ongeveer 3 cm open. Ik deed dit aan de zijkant in het midden.
– Keer de zakjes en duw de punten goed in de hoeken.
– Pak een trechter en vul de zakjes. Ik gebruikte een lepel om de rijst in de zakjes te scheppen en deed overal 10 scheppen in (een wat kleinere lepel).
– Naai het keergat dicht.
– Spelen maar!
Stofjes
Ik gebruikte verschillende soorten stofjes voor de zakjes: tricot, wafelstof, teddystof, minky fleece, katoen, french terry, joggingstof en meer. Allemaal uit de restantenbak. Zo voelt ieder zakje anders aan en kan het voelen aan de zakjes al een ontdekking op zich zijn voor de allerkleinsten, waarbij de zintuigen worden gestimuleerd.
101 speelsuggesties
Voor wat oudere kinderen zijn de zakjes weer goed voor het ontwikkelen van de fantasie. Je kunt er mee overgooien (stimuleren van de oog-hand coördinatie), de zakjes ergens inmikken, stapelen met de zakjes of ze verstoppen en lukt het om te lopen met een zakje op je hoofd of rug?
Nog meer inspiratie nodig? Juf Sanne deed 101 suggesties van wat je met pittenzakjes kunt doen. Bekijk ze hier allemaal.
Lekker spelen
Ik bewaar 1 setje zelf en de andere 2 zijn voor de verkoop. Ze mogen weg voor een zacht prijsje, omdat ik ze maakte van restjes stof. Zo wordt mijn bak weer wat leger! Heb je interesse? Stuur me dan even een berichtje!
Welk setje vind jij het leukst?








Ps: Leuk hé dat Adidas pakje? Vind het zo stoer staan en zit nog heerlijk ook!
Eén reactie op “Pittenzakjes naaien voor eindeloos speelplezier”
[…] en wat?Een aantal setjes die ik begin van dit jaar al maakte zie je hier. Hier zie je ook hoe ik de zakjes maakte, welke vulling ik erin doe en lees je voorbeelden van […]