Houten tuinset van bruin naar hip wit-grijs

Heel wat uurtjes en geduld zijn er in dit project gaan zitten. Wij waren op zoek naar een nieuwe tuinset, maar die zijn best prijzig. Een houtkleurige vond ik niet echt wat, omdat wij helemaal niets in een naturel houttint hebben in de tuin. Ik wilde er graag eentje in het grijs met wit.

IMG_2309_tuinset1Marktplaats set
Ik vind het altijd leuk om te kijken of iets ook goedkoper kan. Als budgetoplossing besloot ik op zoek te gaan naar een mooie tweedehands set op Marktplaats. Die was snel gevonden. Even een aanhanger lenen en een auto met trekhaak. En een paar uurtjes later stond en voor maar 50 euro een mooie hardhouten tuinset in onze tuin. Toen nog verven in de kleuren die ik mooi vind.

IMG_2306_setset0Grijze transparante beits
Voor de gedeeltes die ik grijs wilde maken wilde ik graag een beits, zodat je de houtnerf er nog een beetje doorheen zou zien. Nou, die was niet makkelijk te vinden! In het schap in de bouwmarkt vind je voornamelijk standaard kleuren als groen, bruin of transparant. Ook is er bijvoorbeeld grey-wash steigerhoutbeits, maar dit is bedoeld voor zachte houtsoorten. Maar toch vond ik een pot met grijze beits van het merk Hermadix, ook nog milieuvriendelijk, want op waterbasis. Voor de witte gedeeltes kocht ik een pot grondverf en witte lakverf die geschikt zijn voor buiten.

IMG_2307_tuinset2 Toen begon de grote klus… Weten hoe je dit aanpakt?
– Tuinset goed schoonmaken.Verwijder al het vuil en zand etc.
– Zorgvuldig ontvetten met ammonia. Zorg dat je alle hoekjes en randjes raakt.
– Heel goed schuren. Hier moet je echt de tijd voor nemen. Het tafelblad heb ik met een schuurmachine gedaan.
– Stofvrij maken met een stoffer.
– Toen ben ik begonnen met de delen die grijs moesten worden. Hiervoor heb je een grote kwast nodig voor het tafelblad, een normaal formaat kwast en een mini-kwast voor de randjes waar je anders niet tussen komt. Vooral die kleine randjes is een heel precies klusje.
– De onderkant en leuningen die ik wit heb gemaakt heb ik eerst met de (witte) grondverf gedaan. Toen de volgende dag heb ik diezelfde delen met de witte lakverf geverfd. Heel veel kleine tussenstukjes ben ik tegengekomen. Een vaste hand is hierbij erg handig. Afplakken was niet te doen, omdat je hier nog langer over zou doen dan het schilderen op zich.

IMG_2310_tuinset3

Moderne tuinset voor een prikkie
Eigenlijk had ik hem nog een keer willen aflakken, maar ik zal eerlijk zeggen dat ik er na 3 dagen klussen wel klaar mee was. Maar zeker ben ik ook heel blij met het resultaat! En het leukste is dat deze hele set alles bij elkaar nog geen 100 euro heeft gekost. Toch staat er nu een moderne tuinset in onze tuin.

tuinset7

Geef een reactie

Instagram

Nieuwste reacties

%d bloggers liken dit: